
Vi var och tittade på indiekomedin "Little Miss Sunshine" för ett par veckor sedan. Det hade pratats mycket om den. Den hade analyserats. Astoriacinemas pustar ut, 2006 fick en indiehit ändå. Allt var liksom rätt. Den perfekta blandningen mellan alternativt nog för finsmakarna och lättsam nog för folket. Blandningen av okända, karismatiska indieskådisar och några klassiskt "otippade" tv-skådisar i jakt på lite kredibilitet. Här är det Greg Kinnear som begraver sista biten av sin forna karriär som pratshowvärd och nöjesreporter genom att överraska och visa lite talang i en rätt lurig roll. Maniska familjefadern Richard Hoover som förskjuter sin egen loserstatus genom att föreläsa om framgång i mindre sammanhang, och kräver att alla i hans närhet är vinnare. Jag vet inte om Greg Kinnear egentligen gör det här bättre än någon annan skulle ha gjort, men det ger honom i alla fall en karaktär som är lite tyngre än hans vanliga "huvudpersonens ex-pojkvän"-roller som han brukar få.
Det som slår mig när jag sitter och tittar på filmen är att den nog aldrig kommer få en mer välvillig publik än just här och nu. Alla hade läst om den, och i den sanna finsmakarens anda vill man ju såklart förstå vad det är det viskats om. Därför blir det en väldigt komisk efffekt när det visar sig att "Little Miss Sunshine" är så gott som en kopia av "Ett Päron Till Farsa" med Chevy Chase från 1983. Dysfunktionell familj åker över USA på en resa som de tror ska ena familjen, men som såklart blir en olycka-efter-olycka-fars istället.

Det får mig att tänka på att vilken film som helst hade fallit i god jord för publiken i salongen. Hade de visat "Polisskolan 3" under annat namn hade folk skrattat och letat anledningar till att tycka om den. Jag tycker många av scenerna är jätteroliga, men precis som när jag såg (den för övrigt bedrövliga) "Sideways" på bio så blir jag lite förvånad över hur roligt folk har. Det är ju inte direkt första gången vi ser ett komiskt porträtt av en galen familj på bio, och jag undrar om den här publiken hade lika roligt åt Charles Grodin i "Beethoven"-filmena. Jag tror inte det.
Jag var såklart också välvilligt inställd om någon nu kanske trott något annat. Fast jag blir nästan mer imponerad åt andra hållet. Hur man med förhållandevis låg budget fått ihop en komedi som bara på några ytterst få ställen ger sken av att vara något annan än en vanlig, kommersiell, amerikansk komedi. Ett storbolag hade nog inte lagt in Postal Service i soundtracket eller en suicidal farbror i gänget, men det är ju knappast de bitarna som publiken sitter och skrattar åt.
Vi kanske måste skilja mellan ofrivillig och frivillig indiefilm. Precis som i skivbranschen så finns det ju en stolthet i att verka småskaligt, men samtidigt finns det också aktörer som befinner sig på en oberoende nivå i väntan på den stora hitten eller att bli uppköpta av en major. Att placera "Little Miss Sunshine" bland mer alternativa filmfestivalfilmer är kanske som att nominera Mariann Records på Manifest-galan. Man spelar liksom i samma liga fast av olika anledningar. Jag är hur som helst glad att folk gillade filmen, oavsett av vilken anledning det var. Jag tyckte den var ganska bra själv, men den saknade den oslagbara komiska mellan Chevy Chase, Beverly D'angelo, Anthony Michael Hall och de andra i "Ett Päron Till Farsa".
2 kommentarer:
Jag tycker det är lite konstigt hur du kan veta så mycket om de som sitter omkring dig i salongen. Hur dom tänker och känner inför filmen och vad de tycker är roligt osv...
Ett skratt när en komedi visas på bio är väl knappast en övertolkning av att de tycker det är roligt?
Däremot är min tolkning av VARFÖR de skrattar helt i mitt huvud. Sanningen får vi nog bara reda på den dagen som en Adam Sandler-film blir hypad och visas på Filmfestival.
Skicka en kommentar